Sunday, September 6, 2009

Kepala Lembu..Ros Putih/Merah Dan lilin.....

Nyalaan lilin Hindraf: 16 ditahan di KL
Sep 5, 09

Enam belas orang ditahan, termasuk bekas tahanan ISA P Uthayakumar, sewaktu perarakan nyalaan lilin dekat Dataran Merdeka malam ini.

Ia bermula dengan perarakan oleh kira-kira 100 orang dari Masjid Jamek dekat situ.

Mereka yang menyanyi sambil membawa bunga mawar merah dan putih serta lilin, meminta rakyat Malaysia menghormati satu sama lain.

Bagaimanapun, sebelum sempat sampai ke Dataran Merdeka, mereka dihalang oleh anggota polis di simpang Jalan Parlimen dan Jalan Tunku Abdul Rahman, dan diarahkan bersurai.

Selepas kiraan 10, anggota polis mula membuat tangkapan.

Antara yang ditangkap ialah pemimpin Hindraf S Jayathas dan isteri Uthayakumar - S Indradevi. Uthayakumar dan Indradevi ditahan ketika sedang beredar dari Dataran Merdeka.

Beberapa anggota polis menerkam ke arah Uthayakumar sehingga dia terjatuh dan kemudiannya dibawa menaiki trak polis.

Ekoran tangkapan tersebut, peserta yang lain beredar meninggalkan kawasan itu pada kira-kira jam 8 malam - hanya 15 minit selepas nyalaan lilin itu bermula.

Tetapi kira-kira 30 minit kemudian, dua orang lagi ditahan- Shanti Waytha Moorthy dan Waytha Nayagi - ketika sedang menghantar SMS mengenai kejadian itu.

16 dibebas dengan ikatjamin
Sep 6, 09

Polis hari ini membebaskan kesemua 16 orang termasuk tiga wanita yang ditahan kerana dipercayai terlibat dalam perarakan nyalaan lilin dari Masjid Jamek, Jalan Tun Perak, menghala ke Dataran Merdeka malam tadi.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Mohammad Sabtu Osman berkata kesemua mereka dibebaskan pagi ini dengan jaminan polis selepas keterangan mereka direkod.

"Siasatan masih lagi dijalankan," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini. Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut.

Mereka yang ditahan itu, termasuk bekas tahanan ISA P Uthayakumar.

Ia bermula dengan perarakan oleh kira-kira 100 orang dari Masjid Jamek dekat situ.

Mereka yang menyanyi sambil membawa bunga mawar merah dan putih serta lilin, meminta rakyat Malaysia menghormati satu sama lain.

Polis kemudiannya bertindak menyurai perarakan tersebut.

Bintang kekadang hairan juga ye...napa baru-baru ni punya demo yang menentang pembinaan kuil di seksyen 23 masih lagi tak di tangkap.. sedang kan muka mereka terpampang sambil memijak kepala lembu.. tapi masih lagi belum ada tangkapan.. agaknya lepas puasa kot.. Kalau di ingatkan balik... mereka yang buat demo ikut saluran yang betul mungkin tak la akan menyebabkan 16 orang ini di tangkap.Mereka la pencetus keadaan yang berlarutan ini.. mungkin juga mereka ni ada keistimewaan atau pun kekebalan tersendiri... segalanya mungkin..pikiaq-pikiaq la

No comments:

Post a Comment